Aanvullende zorgverzekering voor brillen

Wat is een aanvullende verzekering? Alles aan zorgkosten waarvoor je bent verzekerd dat niet onder het basispakket valt, valt onder de aanvullende verzekering. Het is niet verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten, alleen de basisverzekering is wettelijk verplicht voor elke Nederlander. Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering kan echter hoge onverwachte kosten voorkomen, zoals tandartskosten of kosten voor de bril en contactlenzen. Via zorgverzekeringcentrum.nl kun je modules hiervoor vergelijken. 

Het recht om te weigeren

Elke Nederlander is verplicht een basisverzekering te hebben, zorgverzekeraars zijn daarom verplicht iedereen te accepteren voor een basisverzekering. Bij een aanvullende verzekering ligt dit anders en heeft de zorgverzekeraar geen acceptatieplicht. De zorgverzekeraar bepaalt zelf de voorwaarden wie voor de aanvullende verzekering in aanmerking komt en tegen welke kosten de aanvullende verzekering wordt aangeboden.

Andere verzekeraar, andere verzekering

Verzekeraars stellen zelf samen wat er onder een aanvullende verzekering valt die ze aanbieden. Aanvullende verzekeringen van verschillende verzekeraars kunnen zo qua dekking behoorlijk uiteen lopen. Let daarom goed op welke dekking een aanvullende verzekering precies biedt.

Onafhankelijk van de basisverzekering

Het maakt niet uit waar je je basisverzekering af hebt gesloten, je kunt bij elke verzekeraar een aanvullende verzekering afsluiten waarvoor je in aanmerking komt (zie ook ‘Het recht om te weigeren, boven). Anders dan de basisverzekering kun je een aanvullende verzekering gedurende het hele jaar afsluiten.

Overstappen zorgverzekering

Met het overstappen van zorgverzekeraar kun je per jaar makkelijk tientallen euro’s besparen. Terwijl overstappen lang niet zo lastig en tijdrovend is als wordt gevreesd stapt slechts een geschatte 5,5% van de Nederlanders over van zorgverzekeraar.

Lees tip:  Van Theo tot Lindberg: een reis door de wereld van designerbrillen

Tot wanneer kan ik overstappen van zorgverzekering?

Een zorgverzekering sluit je af voor de periode van een jaar. Wanneer je in 2020 een nieuwe zorgverzekeraar wil moet je je huidige (basis)verzekering voor 1 januari 2020 opzeggen. Opzeggen moet vaak schriftelijk gebeuren, dus let op dat de post er ook enkele dagen over kan doen, vooral tijdens de feestdagen. Omdat een basisverzekering bij wet verplicht is moet wel een nieuwe basisverzekering afsluiten na het opzeggen van je oude zorgverzekering. Dit moet je doen voor 1 februari van 2020. Je nieuwe zorgverzekering zal dan met terugwerkende kracht gelden vanaf 1 januari, ook betaal je gewoon premie voor een heel jaar.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *