Tips voor het dragen van lenzen en brillen

Wanneer de ogen te lang worden blootgesteld aan zonlicht dat weerkaatst op water, zand,.. kan een ontsteking worden veroorzaakt van het hoornvlies en oogbindvlies. Om dit te voorkomen is een goede zonnebril nodig met volledige UV-protectie. De glazen moeten ook voldoende groot zijn om de ogen te beschermen tegen zowel de rechtstreekse straling als de onrechtstreekse (stralen die langs boven, langs onder of langs opzij de ogen bereiken). Ben jij een dragen van lenzen? Dan kun je het beste een normale zonnebril aanschaffen zonder sterkte. Deze kun je eventueel bij een normale brillenwinkel kopen of bij de opticien. Wanneer je lenzen van de opticien hebt (abonnement) kun je soms met korting ook een zonnebril op sterkte bestellen.

Kies een goede zonnebril

De zonnebril beschermt niet alleen de ogen, maar ook de huid rond de ogen tegen het zonlicht. Aangezien de huid rond de ogen zeer dun is en gevoelig voor rimpels is deze bescherming geen overbodige luxe. De zonnebrillen die breed blijven bij de slapen bieden nog extra bescherming.

• Bescherming tegen UV stralen: Om ervan overtuigd te zijn dat je zonnebril voldoende bescherming biedt zou er een sticker op moeten zitten die aangeeft: UV 400 of 100% UV bescherming.

• Kleur van de glazen: Elke kleur heeft andere eigenschappen. Donkere glazen bieden niet noodzakelijk een betere bescherming

Grijze tinten verminderen de felheid van het licht zonder aan de kleuren af te doen. Bruine tinten zorgen dat het zonlicht minder verblindend is maar vervormd wel meer de kleuren en maakt het zicht wat wazig. Geeltinten verminderen de waas van het blauwe licht van de zon beter dan bruin, het verscherpt dus het zicht maar de vervorming van kleuren is sterker. Groentinten verminderen de verblinding en filteren een deel van het blauwe licht. Ze zorgen voor een goed contrast tussen objecten. Roze getinte glazen zijn een goede keus als je veel aan watersport doet of veel op en rond het water bent. Ze bieden een goed contrast voor objecten tegen blauwe of groene achtergrond.

Lees tip:  Aanvullende zorgverzekering voor brillen

Online lenzen bestellen

Als jij lenzen draagt kun je eenvoudig op de kosten besparen door het afsluiten van een lenzenabonnement bij een online webwinkel. De kwaliteit van deze contactlenzen is doorgaans vergelijkbaar met die van de opticien. Het zijn echter whitelabel lenzen. De grote voordelen zijn de lagere prijs, nadeel is wel dat je geen servicepunt in de winkel hebt. Je moet dan mogelijk betalen voor een oogmeting voor het bepalen van de juiste lenzen sterkte.

1 reactie

  1. Toen ik een bril op sterkte moest aanschaffen, heb ik ook gelijk een zonnebril erbij genomen. Zo kan ik ook in de zon goed blijven zien en zijn mijn ogen goed beschermd tegen UV-straling. Zelf heb ik gekozen voor bruine glazen, omdat ik dit het meest rustgevend vind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *